Miért jó a méheket megismerni?

Kedves Tanárok, Diákok és Szülők!

A méhecskék iskolát teremtenek kezdeményezés célja, hogy a Waldorf-pedagógia
100 éves évfordulójához közeledve bemutató méhkaptárakat, vagyis üveglappal ellátott vizsgálóládákat állítson fel az iskolákban. Ezek segítségével napi szinten ismerkedhetünk meg a méhek életével. A Bazáron már láthattátok, hogy fog kinézni ez a vizsgálóláda. A kezdeményezést szívből ajánlom! A mesterségekről tanuló 3. osztály nagyon várja, hogy az iskolában is legyen méhkaptár. A kezdeményezés alapítóját, a Pesthidegkúton élő Alfons Wirth méhészt kértük, meséljen nekünk erről. Radics Helga

Miért jó a méheket megismerni? Mit is válaszolhat az ember egy ilyen egyszerű kérdésre? Nyilvánvaló, hogy a világot jó megismerni, és a méhek sokat megmutatnak a világból.
Tartsuk távol magunkat tőlük pusztán a félelem miatt? Igyekszünk megismerni a világot. Ha valamit ismerünk, attól nem félünk, esetleg még örülünk is neki. Ha a félelmünket leküzdjük, örömünket leljük a világban és akkor elkezdhetjük szebbé változtatni.
A méhek önkifejezésének egyik módja a csípés. Mindannyian rendelkezünk hasonló tapasztalattal: a méh akkor csíp, ha valami megzavarja. Ebben biztosak lehetünk, ehhez tudjuk tartani magunkat. Ezért fontos, hogy már gyermekkorban megismerjük, hogyan lehet bánni velük, hogy ne kelljen egy életen át félni tőlük.
Májustól az iskolaudvaron állni fog egy „méhecske-otthon”, egy olyan vizsgálóláda, amely segít megismerkedni az életükkel. A méhek egy kis kapun keresztül fognak ki- és berepülni. Láthatjátok majd, hogyan őrzik ezt a kaput, hogy röptükben mit hoznak haza magukkal. Ablaka is lesz ennek a „lakásnak”. A méhek otthon a sötétséget szeretik, mert akkor jobban érzékelik egymást, az egész családot. Az ismerkedés kedvéért azonban kivételt tesznek velünk és megengedik, hogy be-benézzünk hozzájuk. Megmutatják nekünk, hogyan építik fel a maguk által termelt viaszból a méhcsalád testét, a lépben hogyan tárolják raktárkészleteiket, és fedik le hatszög alakú celláikat. Láthatjuk majd, hogy a lépsejtekben hogyan viszik tovább és frissítik fel a méhcsalád vérvonalát. Hogyan nevelik ki maguk közül a királynőt. A királynő egy életen át petéket rak a lépsejtekbe, melyekből a dolgozó méhek, a fiú méhek (herék) és olykor új királynők lesznek. E három különböző lény más-más feladatokat végez. Egyik sem tud a másik nélkül élni, így a léppel együtt egy Egészet alkotnak.
Mindez láthatóvá válik a méhkaptár (vizsgálóláda) ablakán keresztül. Télen erőt gyűjtenek, megerősödnek annyira, hogy májusban két lépet adhassanak az „ablak-lakáshoz”. Ezt még nem nevezhetjük valódi kaptárnak, hiszen a célja nem az, hogy mézet kapjunk tőlük, hanem a méhecskék megismerése. Nevezzük talán megismeréstárnak? Ti mit javasoltok?

További információk: a Iskolaméhészet Facebook-oldalán és az iskolameheszet@gmail.com e-mail-címen.

Szólj hozzá!