VB 2018

VB 2018

 

Alig pár óra választ el oroszországi világbajnokságtól, ennek apropóján pedig belementem egy kis fejtegetésbe.  Sorra vettem a résztvevő csapatokat, hogy játékukat elemezve próbáljak meg előzetes betekintést nyújtani a torna erőviszonyaiba.

 

A- csoport

Oroszország

Az orosz labdarúgás hasonló cipőben jár, mint a magyar foci. Egy szintén nagy múltra visszatekintő futballnemzet, akiket az elmúlt években kóros sikertelenség üldöz. Pedig szó sincs arról, hogy híján lennének a kiemelkedő játékosoknak. Az orosz utánpótlásrendszer ugyanis számtalan figyelemreméltó tehetséget produkál, azonban ők, elhagyva az anyaországot, rendre megbuknak az európai topligákban. Komoly problémáik vannak a beintegrálódással, nehezen alkalmazkodnak az új játékstílushoz, a mentalitásuk is merően eltérő a nyugati játékosokéhoz képest. Ez pedig összességében elmondható az egész válogatottra. Ugyanis annak ellenére, hogy a csapatot kiváló játékosok alkotják, taktikailag elmaradottak, a játékukból hiányzik a technika, a védősor durván és sok hibával játszik. Lehet, hogy hazai pályán majd összeszedettebb teljesítményt fognak nyújtani, anélkül ugyanis nem sok esélyük lesz szembeszállni egy nagyobb kaliberű ellenféllel.

Kulcsjátékos: Alan Dzagoev

Dzagoev a tökéletes példa egy remek képességekkel megáldott orosz focista viszonylagos elkallódására. Mindössze huszonegy évesen robbant be a köztudatba, amikor a 2012-es Európa bajnokságon mutatott játékával lenyűgözte az egész kontinenst. Olyan sztárklubokkal hozták hírbe, mint a Real Madrid, a Tottenham vagy a Borussia Dortmund, ám Dzagoev a maradás mellett döntött. Idővel a pletykák elhaltak, az évek meg csak teltek és Dzagoev észrevétlenül beleszürkült az orosz ligába. Ennek ellenére persze egy remek játékos, született vezér, akinek formája alapvetően befolyásolja Oroszország teljesítményét. Ám Dzagoev nyújthat bármilyen teljesítményt, orosz berkeken belül újra és újra felmerül a kérdés, mi lehetett volna belőle, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket?

 

Szaúd – Arábia

Az átlagos futballszerető általában sosem tudja, mire számíthat Szaúd- Arábiával kapcsolatban. Az arab csapat ugyanis rendre európaiak számára ismeretlen játékosokra épít, ám úgy látszik ez egy működő modell.  Szaúd- Arábia ugyanis évek óta egy nemzetközileg versenyképes válogatott, ami Ázsia egyik legdominánsabb csapata. Habár nem számítanak a torna nagy esélyeseinek, a kevésbé ismert, de annál nívósabb csapat sokak számára okozhat majd gondot.

Kulcsjátékos: Fahad Al Muwallad

Fahad Al Muwallad a kevés Európában játszó arábiai focisták egyike. Jelenleg a spanyol Levante játékosa és annak ellenére, hogy nem számít alapembernek, tudása vitathatatlan. Muwallad ördöngösen gyors, ragad a lábához a labda, ráadásul, szélső létére, meghökkentő mennyiségben termeli a gólokat. Kevés csapatnak ne válna segítségére egy ilyen kvalitásokkal megáldott támadó, így minden esély megvan rá, hogy Muwallad nyáron Szaúd-arábiai csapat egyik legfontosabb tagja legyen.

 

Egyiptom

Egyiptom futballszeretete világszerte ismert. Az afrikai ország köztudottan szenvedélyes szurkolóknak ad otthont, épp ezért volt nemzeti ügy a válogatott sikeres VB kvalifikációja. Hector Cuper vezetésével a csapatnak pedig sikerült a várva várt áttörés. Egyiptom 1990 óta először vesz részt jelentős világversenyen, a válogatott összetétele pedig mindenképp bizakodásra ad okot. A keretet Európa szerte elismert labdarúgók alkotják, igaz a játék érezhetően Mohamed Szalah közé összpontosul. Ő felel a csapat góljainak jelentős hányadáért, kiemelkedő teljesítménye mellett pedig igazi vezér a pályán és azon kívül is.

Kulcsjátékos: Mohamed Szalah

Egy focista, akit feltehetően nem is nagyon kell bemutatni. Az egyiptomi szélsőt szinte aprópénzéért igazolta a Liverpool, ami az évezred vételének bizonyult. Szalah első Mersey parti idényében szinte az összes létező Premier League rekordot megdöntötte, nem csak Anglia, hanem egész Európa egyik legjobb játékosává lépett elő. 32 gólja és 10 gólpassza olyan lehengerlő teljesítmény, hogy sokan az érinthetetlennek hitt, Messi és Ronaldo párossal kezdték el egy lapon emlegetni. Az aktuális formát tekintve Szalah biztosan utolérte a nagy duót, és ha a válogatottban is hasonló teljesítményt nyújt, Egyiptom könnyedén továbbléphet a csoportjából.

 

Uruguay

2010-ben hatalmas meglepetést okozott Uruguay VB szereplése. Az esélytelenek nyugalmával induló Dél-amerikai ország mindenki legnagyobb megrökönyödésére egészen az elődöntődig menetelt, hogy ott egy végletekig kiélezett meccsen bukjon el Hollandiával szemben. Annak ellenére, hogy négy évvel később nem sikerült megismételni ezt a bravúrt, Uruguay idén a legnagyobb favoritok egyike. A kékek ugyanis egy stabil védelemmel rendelkeznek, a kapuban a sokat látott Fernando Muslera áll, aki évek óta az állandóságot jelenti a csapatnak. Elől pedig a Luis Suarez és Edinson Cavani csatárduóban van a remény, a két gólzsák idei teljesítménye pedig jogos bizakodásra ad okot. Mindketten 20 gól fölötti szezont zártak, így ha a VB során is hasonló mértékben termelik, Uruguay könnyen az egyik legelkerülendőbb ellenféllé válhat.

Kulcsjátékos- Luis Suarez

A nagy port kavaró balhéiról elhíresült center évek óta az uruguayi csapat egyik legnagyobb erőssége. A Liverpool korábbi csatára ugyanis szakadatlanul termeli gólokat, 2015 óta nem volt 20 gólnál gyengébb szezonja. Igaz, idén közel sem volt főszereplő a Barcelona játékában, kompromisszumképes csapatjátékosként leginkább előkészített Lionel Messi számára. Azonban ez akár előnyére is válhat a válogatottban, hiszen ha képes lesz góllövés helyett Cavani kiszolgálásra koncentrálni, akkor párosuk feltehetően a VB egyik legrettegettebb támadó szekciója lesz.

 

B- csoport

 Portugália

 Papíron Portugália még mindig Európa legjobb csapata. A 2016-os EB megnyerése óta Cristiano Ronaldoéknak ugyanis még nem volt lehetősége megmérettetni magukat egy mérvadó világversenyen, igaz, a VB főpróbának számító Konföderációs kupa kudarca nem sok jót sejtett. Az persze látszik, hogy a 2016-os meglepetésgyőzelem ellenére Portugália és a vezető futballnemzetek között jelentős szakadék van. Pepe korosodásával a védelem gyengébb mint valaha, André Silvának nem sikerült bizonyítania a Milanban, az egykor nagy reménységekkel induló Ricardo Quaresma pedig már a 34-ik életévét tapossa. A legnagyobb veszteség mégis az EB nagy felfedezettjének számító Renato Sanches elkallódása, aki mindössze két év alatt a Bayern Münchenből egészen a Swansea city kispadjáig jutott. Persze nincs minden veszve, hiszen a portugálok még mindig számíthatnak Cristiano Ronaldo góljaira, aki ráadásul az elmúlt időszakban előszeretettel játszott a klasszikus 9-es pozíciójában. Ronaldo középre húzódásával pedig komoly terület nyílik a fiatal szélső, Goncalo Guedes előtt, aki így kiválóan kamatoztathatja kivételes rúgótechnikáját.

Kulcsjátékos- Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo teljesítményét nagyon nehéz szavakba foglalni. A Real szélsője a korunk egyik legnagyobb focistája, egy igazi állócsillag, aki évek óta szünet nélkül termeli gólokat. Madridba érkezése óta több mint 300 bajnoki gólnál járt, volt olyan szezonja, ahol 35 mérkőzésen 48 alkalommal (!) talált be. Mindemellett a nemzeti csapatban is szépen termeli a gólokat, itt 101 mérkőzésen 64 találatnál jár. A kiemelkedő mutatói ellenére azonban érezhető, hogy idén a szokásoknál gyengébb formát mutatott, lehet bármilyen zseniális játékos az idő vasfoga őt sem kíméli. Ez hosszútávon pedig komoly csapás lehet az így is szenvedő válogatottra számára, hiszen Ronaldo kiöregedésével egy olyan űr keletkezne, amit szinte lehetetlen betölteni.

 

 

Spanyolország

A 2014-es VB kudarca után nyilvánvaló volt, hogy a spanyol csapatnak szüksége van a vérfrissítésre. Erre Vicente del Bosque szövetségi kapitány szinte azonos kerettel vágott neki a franciaországi Európa- bajnokságnak, ennek pedig az olaszok elleni tükörsima vereség lett a vége. Ezt követően azonban a vezetőség radikális változásokat eszközölt, del Bosque távozott a csapat éléről, a megüresedett helyére pedig Julien Lopetegui került. A Porto korábbi menedzsere pedig teljesen átformálta a csapatot, ennek köszönhetően pedig Spanyolország talán erősebb, mint valaha. A védősor minőségéről sokat elmond, hogy Lopeteugi komolyabb szívfájdalom nélkül kihagyta a Premier League talán két legjobb szélsőbekkjét, Marcos Alonsot ás Hector Bellerint. A középpálya szokás szerint bivalyerős, Iniesta leépítésével olyan kiváló karmesterek jutottak főszerephez, mint Thiago, vagy David Silva. A fiatal irányítóknak köszönhetően a csapat játéka sokkal lendületesebb, ugyanakkor megőrizte legendás kombinatívságát. Azonban komoly aggodalomra ad okot, hogy a csapatban nincs egy klasszikus szélső sem, hiszen az Isco, Asensio, Lucas trió egyike sem az őrült sebességéről ismert. A center személye is erősen kérdéses, Morata mellőzése egy felettébb kockázatos döntés, ugyanakkor Aspas, Diego Costa és Rodrigo is magabiztosan mozog a 9-es pozícióban.

Kulcsjátékos: Diego Costa

A spanyol válogatottból szinte lehetetlen kiemelni egy konkrét játékost, a csapat annyira egységes, hogy nehéz rámutatni egy nyilvánvaló vezéregyéniségre. Costa pedig kétségkívül nem a legkiemelkedőbb játékos a keretben, de a csapat sikerében így is kulcsszerepet játszhat. Annak ellenére, hogy nem illett bele del Bosque elképzeléseibe, Lopetegui irányítása alatt neki jutott a feladat, hogy betöltse a legendás támadó, David Villa megüresedett helyét. Costa egy klasszikus center, kiváló fizikummal, hatalmas harci kedvvel, igaz, néha a tettlegességtől sem riad vissza. Nem sokszor kerül helyzetbe, de a lehetőségeit rendre gólra váltja, így könnyen elképzelhető, hogy ő lesz a spanyol csapat elsőszámú gólfelelőse az oroszországi tornán.

 

Marokkó

Marokkó az esélytelenek nyugalmával vág neki a 2018-as VB-nek. Az észak afrikai ország emberemlékezet óta nem szerepelt világbajnokságon és a kontinensviadalokon sem mutatott túl meggyőző teljesítményt. Azonban ez alkalommal összejött az áttörés, Marokkó túljutott selejtezőkön, ám az elfogadható VB szerepléstől még így is sok választja el. Ugyanis annak ellenére, hogy a csapat legnagyobb része európai elitbajnokságokban szerepel, sokan kisebb csapatokban tengődnek, ahol alig jutnak játéklehetőséghez. A keretben mindössze két –három olyan versenyképes játékos van, akiről elképzelhető lenne, hogy meglepetést okozhat egy magasabb színvonalat képviselő csapatnak.

Kulcsjátékos: Hakim Ziyech

Hakim Ziyech igazi vezéregyéniség. Évek óta a holland liga egyik legjobb játékosa, aki folyamatosan hátán viszi a gyengélkedő Ajaxot. A 25 éves középpályás számos topklub érdeklődését felkeltette, elsősorban Németországból akadnak kérői. A Dortmund és a Hoffenheim is szívesen látná a soraiban, ez pedig Ziyech idei teljesítményét látva teljesen érthető. Irányító középpályás létére egészen kilenc gólig jutott, mindemellett pedig kiosztott 15 gólpasszt is.  Ziyech képes egész meccsen uralni a pályát, hatalmas védőmunkát végez, fáradhatatlanságát jól jelzi, hogy az idei Eredivisie kiírásban a lehetséges 3060 percből 3043-at a pályán töltött. Ziyech munkabírására pedig szüksége is lesz Marokkónak, hisz Amine Harittal karöltve az Ő feladata lesz, hogy stabilizálja a csapat középpályáját.

 

Irán

A 2014-es VB-n Iránt egy szervezett és szélsőségesen defenzív csapatként ismerhettük meg. Számomra kifejezetten emlékezetes volt az Argentína elleni csoport meccs, ahol Irán az utolsó pillanatokig küzdött a 0-0 megtartásáért, mígnem egy késői Lionel Messi gól okozta a vesztüket. Azóta a csapat nem sokat vesztett defenzív értékeiből, ráadásul támadás terén is sokat fejlődött. A támadásvezetésben kulcsszerepet játszhat az a Sradar Azmoun, aki a selejtezősorozat 14 mérkőzésén 11 gólig jutott. Így Irán könnyen kellemetlen ellenféllé válhat a legerősebb csapatok számára is, hiszen kőkemény védelem mellé most már egy valóban gólveszélyes támadósor is társul. Annak ellenére, hogy nem is valószínű, hogy Irán továbbverekedi magát a rendkívül erős csoportjából, feltehetően kellemetlen pillanatokat fog okozni mind Portugália, mind Spanyolország számára.

Kulcsjátékos: Alirzea Jahanbakhsh

A magyar ember számára szinte kiolvashatatlan névvel rendelkező középpályás idén robbant be a köztudatba. Harmadik alkmaari szezonjára a csapat legjobb játékosává vált, 21 góllal segítve a kiscsapatot a dobogó legalsó fokáig.  Gólérzékenysége mellett képes fazont szabni a játéknak, a szezonban 12 assziszttal jeleskedett. Meccsenként átlagosan 42 átadással próbálkozik, ebből 2.5 átlagosan kulcspassznak számít. Iránnak pedig égetően szüksége volt egy Jahanbakhshhoz hasonló játékmestere, aki képes irányítani a játékot, ezzel kiélezve a csapat támadójátékát.

 

C- Csoport

Franciaország

Franciaország a torna egyik, ha nem a legnagyobb esélyesként utazik Oroszországba. A gallok erősségét jól mutatja, hogy Didier Deschamps nyugodt szívvel mellőzhetett olyan világklasszis játékosokat, mint Lacazette, Martial vagy Payet, továbbá nem kellet kockáztatnia a sérüléséből lábadozó Benjamin Mendi szerepeltetésével. Ellenben beválogatásra kerültek olyan ígéretes fiatalok, mint a Stuttgart védője Pavard, Kimpembe, vagy a Hernandez fivérek. Deschamps leginkább a támadószellemű focit kultiválja, ennek megvalósítására pedig világklasszis csatársor áll a rendelkezésére. A középpályán pedig Kanté és Paul Pogba szűrőpárosa végzi a piszkos munkát, az ő labdaszerzéseik kulcsfontosságúak lesznek a csapat számára.

Kulcsjátékos- Antoine Griezmann

A hazai rendezésű kontinensviadalon gólkirályi címet szerző Griezmann idén is a francia válogatott egyik nagy erőssége lehet. Habár a 27 éves csatár önmagához képest nem zárt különösen nagy szezont, folyamatos pletykák szólnak az esetleges Barcelonába igazolásáról. Griezmann ugyanis évek óta a spanyol liga egyik legrettegettebb gólvágója, aki gyorsaságával és utánozhatatlan mozgástechnikájával többször is borsot tört a Barca –Real páros orra alá. Griezmann játékában az a legérdekesebb, ahogyan keveri a lesipuskás támadó és a klasszikus tízes stílusát. Kiválóan alkalmazkodik a kontrajátékhoz, hatalmas védőmunkát végez, vannak meccsei ahol szinte észre sem lehet venni, majd a legváratlanabb pillanatban egy góllal jelentkezik. De ha kell, képes színezni a játékot, félelmetes technikai tudással rendelkezik, ami olyan találatokat eredményez, mint a Roma ellen szerzett csodagólja.

 

Ausztrália

A kenguruk az óceániai vetélytársak hiányában mondhatni rendszeres VB résztvevőkké váltak és ez az ázsiai selejtezősorozatba való átkerülésük óta sem változott meg. A szigetország fiai ugyanis európai mintájú focit játszanak, a csapat szervezettsége pedig bőven elég a sikeres kvalifikációhoz. Persze a tudásbeli különbség már rendre megmutatkozik a VB-n, az Ausztrálok legtöbbször már a csoportkörben elvéreznek. Nagy változásokra pedig Oroszországban sem kell számítani, hiszen a csapat összetétele alapvetően nem változott. Ismerős arcokkal találkozhatunk, Tim Cahill, Brad Jones, Mile Jedinak már bőven a harmincas éveikben járnak.  Ennek ellenére az Ausztrálokat nem szabad leírni, emlékezhetünk  hogy 2014-ben nagy meglepetésre milyen kiélezett meccset vívtak a később a harmadik helyen végző Hollandokkal.

Kulcsjátékos: Aaron Mooy

 Aaron Mooy neve a legtöbbeknek a FIFA 18-nevű videojátékból lehet ismerős. A fáradhatatlan középpályás ugyanis egy erőteljes kártyával rendelkezik, amit ráadásul kiváló ár/érték arányban lehet beszerezni. Azonban Mooy sokkal több, mint egy jól sikerült videojáték szereplő, ugyanis a Manchester City korábbi középpályása az elmúlt idényben igazán emlékezetes teljesítményt nyújtott. A szezon elején másodosztályból frissen feljutó Huddersfield townhoz igazolt és kulcsszerepet játszott abban, hogy a kiscsapat sikeresen megőrizte Premier League tagságát.  Mooy klinikai pontossággal osztogatja a hosszú labdákat, mindemellett pedig olyan védőmunkát végez, hogy sokan csak a ,, fehér Kantéként” kezdték el emlegetni. Védekező beállítottságú játékos létére pedig a góllövéssel sem áll hadilábon, meccsenként 0.8 lövéssel próbálkozik a tizenhatoson kívülről, így könnyen elképzelhető hogy sokszor főszerepet fog vállalni az ausztrál támadójátékban.

 

Peru

Peru messze a leggyengébb ország, ami Dél-amerikai térségből kvalifikálta magát a 2018-as VB-re. A csapatot javarészt kevésbé ismert, vagy öregedő játékosok alkotják, hiányzik az igazi vezéregyéniség, aki a hátán vihetné a csapatot. Ám ha tüzetesen megvizsgáljuk az inkák korábbi mérkőzéseit, rájövünk, hogy a lebecsült csapat nagy skalpokat gyűjtött be az elmúlt pár mérkőzésen. A selejtezősorozatban Chilét megelőzve szerezte meg a pótselejtezőt jelentő pozíciót, ehhez kellett egy oda-vissza X Argentína ellen, egy győzelemmel felérő döntetlen Kolumbia ellen és Uruguay heroikus legyőzése. Ez az eredménysor rengeteg csapat dicsőségére válhatna, ráadásul mindezt megtoldották Izland és Horvátország barátságos mérkőzésen való legyőzésével. Így Peru tűnhet bármennyire is középszerűnek, egyáltalán nem lebecsülendő, a csapat teljesítménye önmagáért beszél.

Kulcsjátékos: Jefferson Farfan

A szebb napokat is látott támadó egy menetrendszerű arab kitérőt követően jelenleg a Lokomotív Moszkvában keresi kenyerét. A 2017-18-as szezonban 22 mérkőzésen 10 találatot számlált, ami közel sem pocsék, de messze van Farfan legjobbjától. Anno a PSV színeiben voltak 20 gól fölötti idényei, a 2011-es Bajnokok ligája kiírásában pedig egészen az elődöntőig menetelt a Schalkéval. Annak ellenére, hogy már meg sem közelíti korábbi formáját, Farfan messze kiemelkedik a perui csapatból, rutinja kulcsfontosságú lehet a főként tapasztalatlan játékosokból álló válogatott számára.

 

Dánia

 Dánia válogatottja az elmúlt időszakban érezhető vérfrissítésen esett át, melynek eredményeként szép csöndben a legjelentősebb skandináv futballnemzetté lépett elő. Szinte minden pozícióra jut egy nemzetközileg elismert játékos, ráadásul a formaidőzítés tökéletes, szinte a csapat összes tagjának kivételes szezonja volt. A legendás kapus, Peter Schmeichel, fia, Kasper kilépve apja árnyékából egy világklasszis hálóőrré lépett elő, kiváló alapja lehet az amúgy sem gyenge védelemnek. A középpályán is széles a választék, a védekező feladatokat Schöne és Höjbjerg látja el, a kreativitást pedig Thomas Delany és Wass biztosítja. A mindenes Christian Eriksen pedig szinte a pálya bármelyik pontján bevethető, a teljesítménye sosem marad el a várakozásoktól. A támadósort pedig legfőképp fiatal ígéretek alkotják, Poulsen és Sisto huszonhárom, míg az Ajax csodagyereke, Kasper Dolberg mindössze húsz éves.  A lendület biztos nem fog hiányozni az előrejátékból, ami egy egységes hátsó alakzattal párosulva, Dániát könnyen Franciaország legfőbb kihívójává teheti a csoportelsőségért vívott harcban.

Kulcsjátékos: Christian Eriksen

Christian Eriksen a 2013-14-es szezon kezdete óta erősíti a Tottenham csapatát, és a dán karmester neve ezalatt az idő alatt teljesen egybeforrt a londoni klubéval. Érkezésével egy új sikerkorszak vette kezdetét, a Tottenham újra komoly tényezővé vált az európai futballban, többek között idén a Real Madrid 3-1-es legyőzésével jeleskedett. Hasonló folyamat játszódott le a dán válogatott háza táján is, ahol Eriksen szintén kulcsszerepet vállalt a fellendülésben. A selejtezők során Eriksen belső középpályás létére tizenegy gólig jutott, amivel Romelu Lukakuval holtversenyben az előkelő harmadik helyet szerezte meg a kontinentális góllövőlistán.  Összehasonlításképpen a támadók közül Stevan Jovetic hét, Eden Hazard és Arjen Robben hat, míg Tottenhames csapattásra, Harry Kane öt találatot szerzett. Mindemellett Eriksen kiemelkedően irányítja a játékot, meccsenként 2.6 kulcspasszt oszt ki, szemben Andres Iniesta 1-es, vagy Marco Verratti 1.1-es mutatójával. Eriksen piaci értékét a mértékadó transfermarkt mintegy 70 millió euróra becsüli, ám ezt az így is csillagászati összeget egy kiemelkedő VB szereplés akár tovább növelheti.

 

D- csoport

 Argentína

Annak ellenére, hogy Argentína a világ talán egyik legütőképesebb támadósorával rendelkezik, az elmúlt években a csapat teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól. Jorge Sampaoli szövetségi kapitány pedig olyan csatárok közül válogathat, mint Agüreo, Icardi, Higuain, Dybala vagy éppen Lionel Messi. Ám a Barcelona csillagán kívül a többi gólvágó meg sem közelíti klubcsapatában nyújtott teljesítményét. A válogatottban mutatott játékukat jól jellemzi, hogy a selejtezősorozat házigóllövőlistáján Messi mögött a Sevilla bekkje, Mercado áll, mindössze két találattal. Pedig a támadósor szereplése kulcsfontosságú lenne Argentína számára, ugyanis a csapat többi része már közel sem ilyen minőségű játékosokból áll. A védelem évek óta gyenge pontnak számít, de Di Maria és Mascherano öregedésével a középpálya szintén sokat vesztett a nívójából. Így ha a csatársor nem lesz képes átütő teljesítményre, Argentína könnyen beleszaladhat olyan pofonokba, mint a spanyolok elleni 5-0-as, felkészülési meccsen elszenvedett vereség volt.

Kulcsjátékos: Lionel Messi

Generációnk talán legjobb játékosa idén még magához képest is félelmetes szezont produkált. A bolhának is becézett támadó a gólok és asszisztok terén is élen végzett a spanyol ligában, ezzel elévülhetetlen szerepet vállalva a Barcelona bajnoki címében. Messi ráadásul azon kevés játékosok egyike, akik kiváló teljesítményüket a nemzeti csapatba is adaptálni tudják. 7 góljával toronymagasan a csapat házigólkirálya lett, a kvalifikációért folyó harc kiélezettségét figyelve pedig bátran kijelenthető, hogy Messi kulcsfontosságú góljai nélkül Argentína valószínűleg már a selejtezőcsoportban elvérzett volna.

 

Izland

 Izland a többet ésszel, mint erővel mondás tökéletes példája. Az északi csapat, feladva a látványos támadófocit, évek óta defenzív felfogásban játszik. Ennek pedig meg is van a maga eredménye, gondoljunk a 2016-os EB-n az Anglia ellen aratott győzelemre, vagy a sikeres kvalifikációra, amivel Izland a világbajnokságok törtnetének legkisebb lélekszámú résztvevője lett. A tornán pedig minden valószínűség szerint a már jól bevált kőkemény védekezést fogja folytatni. A szervezett hátsó alakzat az évek során, a sokat mondó ,,fal” becenevet kapta, így kiváltképp érdekes lesz, hogy miképp fog megküzdeni olyan labdazsonglőrökkel, mint Messi , vagy Luka Modric.  Persze előre is jut pár klasszis, Sigurdsson, vagy Finnbogason neve ismerősen csenghet sokak számára.

Kulcsjátékos: Alfred Finnbogason

 A védelem egekig magasztalása ellenére a legfontosabb láncszemnek az Augsburg támadója, Alfred Finnbogason tűnik. Gól nélküli döntetlenekkel ugyanis egy csapat sem viheti sokra, Finnbogason találatai pedig elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy Izland a maga javára fordítsa a végigvédekezett meccseket. Az Olimpiakosz korábbi támadójával kapcsolatban az egyetlen aggasztó előjel talán az lehet, hogy karrierje során eddig képtelen volt tartósan kiegyenlített teljesítményt nyújtani. Tipikusan az a csatár, aki játszi könnyedséggel hint egy mesterhármast, majd eltűnik egy fél szezonra, hogy azután egy újabb parádés teljesítménnyel jelentkezzen. Izland pedig feltehetően nem engedheti meg ezt a luxust magának, ám ha Finnbogason képes lesz elkapni a fonalat, könnyen a csapat hősévé válhat.

 

Nigéria

 Annak ellenére, hogy Nigéria az egyik leggyakoribb afrikai VB résztvevő, a Zöld Sasok sosem könyvelhettek el komolyabb sikereket. 1994-ben jutottak ki először, azóta pedig csak egy tornát mulasztottak. Ezalatt a 24 év alatt a csapat legjobb eredménye a nyolcaddöntő szereplés, igaz ezt háromszor is sikerült elérni. A hatodik világbajnokságára készülő nigériai alakulat pedig minden valószínűség szerint nem fog rekordot dönteni. A D jelű csoportban Argentínával, Horvátországgal és Izlanddal kell megküzdeniük, ami könnyen lehet, hogy túl nagy falat lesz az afrikaiak számára. Az a felkészülési mérkőzések során már kiütközött, hogy a védelem gyengélkedik, a középpálya pedig aggasztóan átlagos. Egyedül talán a támadósor lehet igazán veszélyes. A keretben számos fiatal, ördöngös sebességgel rendelkező csatárcsillag található, akik komoly fejfájást okozhatnak a legösszeszokottabb védelmeknek is.

Kulcsjátékos- Alex Iwobi

 A fiatal játékos idén vált stabil kezdővé az Arsenalban, ahol 22 Premier League mérkőzésen mintegy 2000 percet töltött a pályán. Azonban Iwobi közel sem váltotta meg a világot, támadószellemű játékos létére a szezon során mindössze nyolc gólban működött közre. Nem vette ki a részét a csapatjátékból, keveset passzolt, ráadásul nem túl pontosan. Klubjában nyújtott gyatra teljesítménye ellenére Iwobi így is Nigéria egyik meghatározó játékosa. Itt nem kell megküzdenie olyan klasszisokkal, mint Özil, Lacazette, vagy Aubameyang, így támadó kvalitásai sokkal inkább előtérbe kerülhetnek. Iwobi a lehetőséget pedig rendre gólokkal hálálja meg, emlékezhetünk az Argentína elleni találkozóra, ahol mesterhármasával szinte egymaga nyerte meg a mérkőzést csapat számra. Persze kreativitás terén itt is megmutatkoznak a hiányosságai, azonban góljaival bőven kompenzálja őket.

 

Horvátország

 A horvát válogatott igazán figyelemreméltó fejlődésfolyamaton ment keresztül az elmúlt évek során. A 2016-os EB-n kiváló teljesítményt nyújtottak, ahol többek között Spanyolország bravúros legyőzése után, a későbbi bajnok Portugália ellen véreztek el. Ám az ezt követő két évben a játékosok egyénként sokat fejlődtek, új arcok is kerültek a keretbe, összességében Horvátország új szintre lépett. A középpálya továbbra is világklasszis, olyan játékosokkal min Luka Modric, Rakitic vagy Mateo Kovacic. Elől Mandzukic és Kramaric rohamozza az ellenfelek kapuit, az utóbbi góljai különösen fontosak lesznek a csapat számára.  Egyedül a védelem érződik gyengébbnek, ám ha a középpálya képes kialakítani egy stabil labdatartást, a hátsó alakzatot nem fogja érni különösebb terhelés.

Kulcsjátékos: André Kramaric

 Habár tudás terén messze elmarad a Modric, Rakitic, Perisic hármastól, könnyen lehet, hogy Kramaricra így is jelentősebb szerep fog járulni, mint világklasszis társaira. Ugyanis hiába a kreatív középpálya, ha az általuk kialakított helyzeteket senki sem képes gólra váltani. A két másik centerjelölt, Mandzukic és Kalinic is felejthető idényt zárt, így szerepeltetésük felettébb kockázatos. Ellenben Kramaric az egész szezon során kirobbanó formában játszott, a Hoffenheim csapatában tizenhárom gólig és hat asszisztig jutott. A jobb szélen is bevethető játékos a pálya szinte bármely pontjáról képes betalálni, távoli lövései és a közel kísérleti egyaránt veszélyesek. Remek teljesítménye miatt olyan nagycsapatok érdeklődnek iránta, mint a Milan, a Dortmund vagy a Chelsea, egy jól sikerült Vb szereplés pedig sokat segíthetne az esetleges klubváltásában.

 

E-csoport

 Brazília

 A hazai rendezésű VB-n elszenvedett megsemmisítő, 7-1-es vereség után Brazília összeomlott. A játékosok tömegesen mondták le a válogatottságukat, a teljes vezetőség a menesztés sorsára jutott, de a csapat képes volt talpra állni. Mindössze négy évvel a történelmi zakó után újra versenyképes csapattal rendelkeznek, amit sokan a torna legerősebb alakulatának tartanak. Annak ellenére, hogy a védelemben nem állt be jelentős változás, az összkép így is bizakodásra ad okot. A középpályán a Fabinho, Fernandinho, Casemiro szűrőhármas áll rendelkezésre, igaz előlük talán hiányzik a klasszikus karmester. Ez nem áthidalhatatlan probléma, hiszen az alapvetően támadó beállítottságú Coutinho is képes a játék szervezésére. A legjelentősebb előrelépés azonban a csatár szerepkörének betöltése, ahol Firmino, vagy Jesus kiváló szárnysegédje lehet Neymarnak.

Kulcsjátékos: Neymar

 A 2017-ben mintegy 222 millió euróért a PSG-be szerződő Neymarnak érezhetően jót tett a klubváltás. Messi árnyékából kilépve teljesítménye sokat javult, igazi vezére volt a párizsi gárdának. Neymar egészen elképesztő mutatókkal zárta első francia idényét, 20 bajnoki mérkőzésen 19 gól és 13 gólpassz volt a mérlege. Személyes konfliktusai ellenére a pályán kiválóan muzsikált együtt Cavanival és Mbappéval, így feltehetően nem fog gondot okozni számára a közös játék olyan klasszisokkal sem, mint Douglas Costa, vagy a Liverpool gólvágója, Roberto Firmino.

 

Svájc

 Az elmúlt évek során Európában lezajló rohamos futballfejlődés ellenére a svájci válogatatott teljesítménye stagnálni látszik. A kevés csapatok egyike, ami nem készül ifjú tehetségekkel a VB-re, Vladimir Petkovic inkább a jól megszokott játékosait preferálja. Ez Svájc esetében pedig nem feltétlenül probléma, hiszen a csapatot többnyire klasszisok alkotják. Szinte minden posztra jut egy igazán kiemelkedő játékos, kezdve Roman Bürkitől egészen Breel Emboloig. Ám a csapat játékából hiányzik a lendület, a valódi átütőerő így nehéz elképzelni, hogy komolyabb meglepetéseket fognak okozni a torna során.

Kulcsjátékos: Xhredan Shaqiri

 A koszovói gyökerekkel rendelkező támadó karrierje talán leggyengébb szezonját zárta. Annak ellenére, hogy pár éve még a Bayern München színeiben parádézott, idén a Stoke-kal a kiábrándító 19. helyen zárta a bajnokságot.  Ezt Shaqiri teljesítménye is megsínylette, 36 pályára lépésen mindössze nyolc alkalommal talált a kapuba. Az önmagához képest gyengébbre sikerült szezon ellenére Shaqiri klubváltása szinte borítékolható, hiszen a Stoke jövőre a másodosztályban szerepel, így biztosan sok csapat fog nagy örömmel mentőövet dobni a svájci szélső számára.

 

Costa Rica

 A 2014-es VB-n Costa Rica egy kiváló játékerővel bíró, fegyelmezett csapat benyomását keltette. A kis Közép-amerikai ország a halálcsoport első helyén végzett, maga mögé utasítva Olaszországot, Uruguayt és Angliát. Majd következet nyolcaddöntőben egy Görögország elleni siker, hogy aztán Hollandia már túl nagy falatnak bizonyuljon. Ez a sikersorozat így is lenyűgöző, azonban a csapatnak nem sikerült megőriznie a VB-n mutatott remek formáját. A döcögős selejtezősorozatot pár kínos felkészülési meccsen elszenvedett verség követte, többek között a Magyarország elleni 2-0-as zakó. A csapat teljesítménye pedig azóta sem javult sokat, így esélyeik nem túl fényesek, igaz 2014-ben sem számítottak favoritnak.

Kulcsjátékos- Keylor Navas

 A Costa ricai csapat egyetlen világklasszis játékosa, aki a 2014-es VB nagy felfedezettjének számított. A Real Madrid a tornán mutatott teljesítménye miatt igazolta le, ahol azóta már három BL győzelmet ünnepelhetett. A királyiaknál eltöltött ideje alatt Navas játéka igazán kiforrottá vált, többnyire hiba nélkül játszik, ugyanakkor képes hatalmas bravúrok bemutatására. Idén a Bayern München támadóinak okozott álmatlan éjszakákat, amikor a bajorok elleni BL elődöntőben bámulatos védéseket bemutatva segítette csapatát a továbbjutáshoz.

 

Szerbia

Annak ellenére, hogy a szerb futball számos nagy tehetsége elkallódott az évek során, déli szomszédjaink mégis rendkívül erős kerettel rendelkeznek. Ráadásul a fontosabb játékosok többnyire kiemelkedő szezont zártak, mindegyikük csúcsformában kezdi meg a tornára való felkészülést. A védelem két rutinos rókája, Ivanovic és Kolarov rendszeres játéklehetőséghez jutottak, így évek óta először igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Azonban a csapat legnagyobb erőssége mégis a középpályás sor, ahol kiváló fizikummal megáldott, ugyanakkor gólveszélyes játékosok várnak a bevetésre. Nemanja Matic tökéletesen beilleszkedett a Mourinho féle United játékrendszerbe, Savic az olasz liga egyik legjobb játékosa volt, míg Milivojevic szűrő létére tíz, kulcsfontosságú találatot jegyzett. Így annak ellenére, hogy van pár aggasztó hiányosság a csapatban, Szerbia bizakodó lehet, kis szerencsével könnyen túljuthat a csoportkörön.

Kulcsjátékos: Milinkovic Savic

A 23 éves középpályás idén robbant be a köztudatba, a szezon során ugyanis az elmúlt évek egyik legerősebb Laziójának vezéregyéniségeként egészen az ötödik helyig segítette a csapatot. Savic a pálya szinte minden pontján megállja a helyét, kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, amiket rendre kamatoztat a párharcai során. Mindemellett a góllövéssel sem áll hadilábon, 33 mérkőzésen 12 gólig jutott. A szezont a góllövőlista előkelő, kilencedik helyén zárta, olyan támadókat maga mögé utasítva, mint Insigne, Callejon vagy El Shaarawy. Savicnak egyedül talán passzjáték terén vannak hiányosságai, pedig a szerb csapatnak égetően szüksége lenne egy vérbeli irányítóra.

 

F-csoport

 

A német csapat sikerkorszaka a 2010-es VB-n vette kezdetét. Joachim Löw kapitány akkor adta meg a bizalmat először a bizalmat az olyan mára világklasszissá vált fiatal játékosoknak, mint Özil, Khedira vagy Müller. Ez a vérfrissítés pedig a 2014-es VB-re érett be igazán, ahol Németország elsöprő diadalt aratott. Igaz az a soron következő EB-n a csapat vereséget szenvedett Franciaország ellen, azonban így is bizakodva vághatnak neki az orosz VB-nek. Löw egy B- csapatnak számító kerettel is tükörsimán megnyerte a Konföderációs kupát, az ott kipróbált játékosok közül azóta sokan alapemberré váltak. A csapat tehát erősödött igaz, így is vannak lyukas pozíciók. A balhátvéd szerepköre erősen kérdéses, sem Jonas Hector, sem Marvin Plattenhardt nem tűnik tökéletes megoldásnak. A csapat korábbi gólvágója, Thomas Müller a legutóbbi VB óta teljesen átalakult, a kilences pozíció helyett rendszerint a középpályán játszik. Habár a megüresedett helyén mind Timo Werner és Mario Gomez is bevethető, félő hogy egyikük sem lesz képes reprodukálni Müller korábbi teljesítményét.

 

Kulcsjátékos- Thomas Müller

 

A jelenleg 10 VB gólnál járó Müller nehéz időszakon ment keresztül a Bayern Münchennél. Robert Lewandowski érkezésével Müller elvesztette a helyét a kezdőcsapatban, így kénytelen volt posztot váltani. Ennek eredményeként a 28 éves támadó már közel sem mozog annyit a tizenhatoson belül, helyette kulcspasszaival segíti a játékot. Ez az átállás eleinte komoly nehézségeket okozott Müller számára, de úgy tűnik idén végre megtalálta a formáját. A Bundesliga idei kiírását 14 asszisztal és 8 góllal zárta, kulcsszerepet vállalva a Bayern újabb bajnoki címében. Kérdés hogy a válogatottnak mennyire van szüksége a passzaira, hiszen a keretben olyan irányítók vannak, mint Özil, Kroos, vagy Leon Goretzka. Így annak ellenére, hogy Müller képes kiváló teljesítményt nyújtani a pálya közepén, lehet a VB-során kénytelen lesz visszatérni korábbi pozíciójához.

 

Mexikó

 

Mexikó egy erős válogatott, feltehetően a Közép-amerikai térség legjobbja. Ez így volt, így van és feltehetően így lesz még hosszú évekig is. Ennek fényében a csapatot sosem szabad leírni, igaz a komolyabb áttörés még sosem jött ossza számunkra. A legjobb eredményük egy negyeddöntő, még 1986-ból. Azonban Mexikó rendre kellemetlen ellenfél a nagycsapatok számára, 2014-ben például idegtépő meccset vívtak a később a harmadik helyig jutó Hollandiával. Azóta a csapat nem sokat erősödött, igaz nem is vesztett a színvonalából. Az egyedüli nagy változást Lozano jelenléte jelenti, őt leszámítva azonban a keretben nem történt számottevő változás. Így összességében, ha nem történik csoda, Mexikó nem most fogja beállítani új VB rekordját, ám így is rágós falat lehet sok nagykutya számára.

 

Kulcsjátékos- Hirving Lozano

 

Első európai idényében Lozano egyből a kontinens egyik legkeresettebb játékosává vált. A 22 éves szélső olyan klubok kívánságlistáján szerepel, mint az Arsenal a Dortmund vagy a Tottenham.  Ez pedig az idei teljesítményét látva teljes érthető. Lozano az egész szezon során fantasztikusan játszott, 29 mérkőzésen 17 gólig és 8 gólpasszig jutott. Igazi rémálom volt a védők számára, meccsenként 2.4 alkalommal szabálytalankodnak vele szemben, ám így is rendre eljutott 3.6 kaput eltaláló lövésig és kiosztott 2.6 kulcspasszot. Félelmetes mutatók, amik egy nagycsapathoz való átigazolást vetítenek előre, amiben kiváltképp Lozano segítségére lehet egy jól sikerült VB szereplés.

 

Svédország

 

A svéd válogatott 2006-óta először vesz rész világbajnokságon. Szép eredmény, különösen annak fényében, hogy ez volt az első torna, aminek a korszakos zsenijük, Zlatan Ibrahimovic nélkül vágtak neki. Ám látszik, hogy Ibra után is van élet, ugyanis Svédország egységes, jól szervezett csapattal vág neki a VB-nek. Nincsenek különösebben ismerős nevek, szinte egy kezünkön megszámolhatóak az ismertebb játékosok. Ám a csapat így is remek nívót képvisel, taktikailag jól képzett, és ha a fegyelmezettséget képesek lesznek egyéni megoldásokkal színezni komoly ellenfelekké válhatnak bármely csapat számára.

 

Kulcsjátékos- Emil Forsberg

 

A 26 éves karmester 2014-ben szerződött az RB Leipzig csapatához, ahol az igazi áttörés a 2016-17-es szezonban jött el számára. Abban a szezonban egy kombinatív, kiváló térlátással megáldott irányítóként ismerhettük meg, aki a leglehetetlenebb helyzetből is képes társaihoz juttatni a játékszert. Igaz az idei szezonja kissé visszafogottabbra sikerült, de így is magasan a svéd csapat legkiemelkedőbb játékosának számít. Forsberg karmesterei készségeire pedig égető szüksége lesz Svédországnak, hiszen kell valaki, aki összefogja és irányítja a skandinávok játékát.

 

Dél- Korea

 

Korea évek óta az egyik legversenyképesebb ázsiai csapatnak számít, egy olyan alakulat, ami többszörösen bizonyította, hogy képes felvenni a harcot az európai országok többségével. Korea jól szervezett, sok európai ligában edződő játékosokkal, akiknek nem esik nehezére alkalmazkodni az ellenfél játékfelfogásához. A védelem legendásan fegyelmezett, képes lehúzni egész meccseket hiba nélkül, ráadásul mindez egy hatékony támadósorral párosul. Így ha Korea nem is feltétlenül Németország ellen arat majd győzelmet, azonban többi csoporttársa ellen abszolút meccsben lehet.

 

Kulcsjátékos- Heung – Min Son

 

Habár Son vitathatatlanul remek játékos, azonban közel sem nevezhető született vezéregyéniségnek. A 25 éves támadó a Tottenham játékosa, ahol rendszerint háttérbe szorul, Harry Kane vagy éppen Dele Alli árnyékában. Ám pont ebből fakad a legnagyobb erősségeinek egyike, Son ugyanis képes a kispadról beállva is remek teljesítményt nyújtani. Zseniális meglátásaival számos mérkőzést nyert már a sarkantyúsok számára, az idei szezonban is 12 gólt számlált. Ám amíg klubcsapatában egyfajta vésztartalék szerepet tölt be nem valószínű, hogy képes lesz valódi vezérré válni a koreai csapatban.

 

G- csoport

 

Belgium a tökéletes példa arra, hogy megfelelő utánpótlásprogrammal és tehetséggondozással semmi sem lehetetlen. Pár éve a belga foci mélyponton volt, azonban a radikális játékosnevelési reformok következtében a vörös ördögöket napjainkban Európa egyik legerősebb csapataként tartjuk számon. A védelemben a Tottenham összeszokott párosa, Verthongen és Alderweireld számít nagy névnek, igaz a balbekk posztja aggasztó mód üresen tátong. A kreatív játék De Bruyne köré központosul, Ő szab dizájnt a csapat játékának, ellátva labdákkal az olyan sztárokat, mint Lukaku vagy Hazard. Így összességében Belgium talán erősebb mint valaha, az elmúlt tornák csúfos kudarca ellenére a csapat számra Oroszországban meglehet a várva várt áttörés.

 

Kulcsjátékos- Kevin De Bruyne

 

Chealses időszakát leszámítva az sosem volt vitatéma, hogy De Bruyne egy kiváló játékos, ám a Manchester City színeiben nyújtott idei teljesítménye felülírt minden várakozást. A belga karmester Iniestát idéző módon élt a játékkal, ragadt a lábához a labda, csak úgy ontotta magából a hajszálpontos passzokat. A mögöttünk hagyott szezonban meccsenként mintegy 72.8 sikeres átadást abszolvált, amiből minden 2.9-ik közvetlen gólhelyzetet eredményezett.  Belgiumnak pedig égető szüksége volt egy De Bruyne kaliberű irányítóra, hiszen a legutóbbi tornákon képtelenek voltak megfelelően játékba hozni világklasszis támadósorukat.

 

Panama

 

Feltehetően Panama az idei VB leggyengébb résztvevő országa. A Közép-amerikai ország első világbajnoki szereplésére készül, ráadásul egyből megkapta Belgiumot és Angliát csoporttársnak. Mi tagadás, Panama helyzete nem túl rózsás, ám vezetőség pozitívan áll a viszonylagos esélytelenségükhöz. Számukra a részvétel is siker, így nem helyeznek nyomást a játékosaikra, kérdés ez majd mit vált ki a csapatból, hiszen emlékezhetünk, hogy négy éve Costa-Rica indult hasonló körülményekkel. Ha Panama képes lenne legalább nyomokban megközelíteni a Costa-ricai sikert, az valóságos fiesta lenne a kis ország számára.

 

Kulcsjátékos- Gabriel Torres

 

Gabriel Torres jelenleg a chilei bajnokságban keresi kenyerét, de korábban már megfordult az amerikai vagy a svájci ligában is. A klubcsapatban mutatott mérlege meggyőző, a különböző chilei idén kupákban 13 mérkőzésen 9 gólnál jár. A válogatottban is meghatározó játékosnak számít, a selejtezők során 11 mérkőzésen kapott szerepet. Egy biztos, számára kulcsfontosságú lenne egy jól sikerült VB szereplés, ugyanis ez elősegíthetné az európai bajnokságok egyikébe való visszatérését.

 

Tunézia

 

Panamához hasonlóan Tunézia sem tartozik a világbajnokság legnagyobb favoritjai közé. Az Észak-afrikai országnál már a kvalifikáció ténye is meglepő, tekintve hogy a keretben alig vannak komolyabb minőséget képviselő játékosok. A csapat most van túl egy botrányba fulladt Törökország elleni felkészülési mérkőzésen, ahol mind a szurkolók, mind a játékosok szenvedélye megmutatkozott. Ez a lelkesedés bizonyára valamilyen szinten kompenzálja a képességbeli hiányokat, ám ez már lehet, hogy kevés lesz Anglia, vagy Belgium ellen.

 

Kulcsjátékos: Whabi Khazri

 

Khazri igazi vándornak számít, Európán beül. Karrierje során számos angol és francia kiscsapatnál megfordult. Jelenleg a Rennes együttesében rúgja a bőrt, ahol karrierje egyik legkiegyenlítettebb teljesítményét nyújtja. Khazri 9 góllal zárta a szezont, mindemellett pedig példaértékű védőmunkát végzett, meccsenként 1.1-es sikeres szerelést bemutatva. Azonban hatalmas negatívum, hogy a 27 éves támadó gyakran elveszíti a fejét, ezt jól mutatatja, hogy átlagosan minden második meccsén begyűjt valamilyen lapot. Ez a fegyelmezetlenség pedig könnyen eltiltásba torkolhat a VB során, amivel Tunézia elveszítené egyik legnagyobb erősségét.

 

Anglia

 

Az angol futball reménytelensége évtizedek óta kísérti a szigetország szurkolóit. A csapat legutóbb 1966-ban nyert VB-t, amikor is egy kaotikusra sikerült fináléban legyőzték az NSZK válogatottját. Az azóta eltelt bő hatvan évben Angliát azonban kóros sikertelenség kísérti. Ennek megszakadására nem is feltétlenül Oroszországban kerül sor, de a mostani keret mégis ígéretes jövőt vetít az angol foci elé. Számos fiatal tehetség kapott meghívót, és kikoptak azok a játékosok, akik neve egybeforrt az elmúlt évek kudarcával. Annak ellenére, hogy a védelem tapasztalatlan, és a középpályáról hiányzik egy valódi irányító, Anglia mégis jobb esélyekkel vág neki a tornának, mint az elmúlt évek során valaha, és könnyen elképzelhető hogy a most még zöldfülűnek számító játékosok a 2022-es Vb-re már egy kiforrott, a végső győzelemre esélyes csapatot fognak alkotni.

 

Kulcsjátékos- Dele Alli

 

Az nyilvánvaló hogy a csapat legnagyobb sztárjának a Tottenham centere, Harry Kane számít, ám könnyen megtörténhet, hogy csapattárására, Dele Allira még komolyabb szerep fog hárulni a torna során.  A műeséseiről elhíresült középpályásnak ugyanis egyedül kell majd szerveznie a háromoroszlánosok játékát. Igaz Alli eredetileg támadó középpályásnak számít, azonban igazi irányító hiányában kénytelen lesz elvállalni a karmester szerepkörét. Alli kreatív játéka nem különösebben kiemelkedő, de épp megfelelő lehet a feladatra, és a passzjátékban való fejlődés hatalmas előrelépés lenne a 22 éves középpályás számára.

 

H-csoport

 

Lengyelország

 

Az elmúlt pár évben Lengyelország eljutott arra a szintre, hogy szint képes felvenni a harcot a világ bármelyik alakulatával. Habár a csapat összetétel nem túlzottan technikás, sokszor hiányzik belőlük a lendület, ám más módon is képesek eredményeket is elérni. A védelem sokszor lenyűgöző fizikummal lép fel, a középpályán pedig a fáradhatatlan Krychowiak felel a stabilitásért. Igaz a támadójáték érezhetően Robert Lewandowski köré épül, az ő elvesztése esetén nincs igazán ütőképes alternatíva. Ám ha a Bayern centere elkapja a fonalat, és a csapat többi része pedig hozza a minimumot, Lengyelország könnye továbbléphet csoportjából.

 

Kulcsjátékos- Robert Lewandowski

 

Lewandowski tipikusan az a játékos, aki szinte a földkerekség bármely csapatnak a főszereplőjévé válna. A Real és Chelsea által is csábított támadó idén is félelmetes mutatókat produkált, 30 bajnoki mérkőzésen 29 alkalommal talált be. Kellően segítette a csapatjátékot, azonban voltak meccsei ahol szinte mindvégig láthatatlan volt majd hirtelen egy góllal jelentkezett. Az idei szezonjába egy ponton lehet belekötni, mégpedig hogy a bajnokságban mutatott lenyűgöző formáját képtelen volt adaptálni a nemzetközi kupaporondra. A Real Madrid elleni vívott elődöntő során komoly helyzeteket puskázott el, nem tudott kibontakozni Ramos és Varane árnyékában. Lewa ennek ellenére toronymagasan a lengyel csapat húzóemberének számít, csak kérdés mennyire tud majd érvényesülni az összeszedettebb védelmekkel farkasszemet nézve.

 

Szenegál

 

Az Afrikában lezajlott erőviszony változásokat jól mutatja, hogy a pár éve még kiscsapatnak számító Szenegál a kontinens egyik legütőképesebb alakulatává vált. A 23 fős keretet kizárólag légiósok alkotják, akik rendre neves európai ligákban edződnek. A védelem gerincét Koulibaly és Salif Sané alkotja, kettejük párosa abszolút világklasszisnak számít. A középpálya pedig hemzseg a kipróbált Premier League játékosoktól, Kouyate, Gueye és az N’Diaye fivérek mind angol csapatok kötelékeibe tartoznak. A legnagyobb névnek, mégis Saido Mané, a Liverpool támadója számít, akinek jó játéka elengedhetetlen lesz a csapat számára. Persze segítségére lesz Keita Baldé, vagy Moussa Sow, akik mindketten ördögi sebességgel és kifinomult technikai érzékkel rendelkeznek.

 

Kulcsjátékos- Kalidou Koulibaly

 

Koulibaly az újgenerációs védők mintapéldája. A Napoli bekkje 195 centi magas, ebből fakadóan elnyűhetetlen, kiváló fizikummal rendelkezik. Ám mindemellett kimagasló végsebességgel bír, így az előrejátékból is ki tudja venni a részét. Ezt jól mutatja, hogy az idényt öt góllal zárta, amivel egyike az olasz liga legeredményesebb védőjátékosainak. Ám a válogatottban Koulibaly dolga nem a befejezés lesz, hanem a hátsó alakzat összetartása lesz. Ugyanis hiába a remek támadósor, ha a védelem folyamatosan hibát vét, így a hátsó sor vezéreként Koulibalyra különösen nagy felelősség fog járulni.

 

Kolumbia

A 2014-es VB előtt a kolumbiai foci jövője fényesnek látszott. A keretben számtalan fiatal ígéret kapott szerepet, a csapat pedig a várakozásoknak megfelelően teljesített a brazíliai megmérettetésen. Ám az elkövetkező négy évben Kolumbia számára egy elképesztő lejtmenet következett. Falcao képtelen volt reprodukálni a sérülése előtti formáját, Guarin és Jackson Martinez karrier helyett a pénzt választotta, mindketten Kínában játszanak. Összességben egy érezhető visszalépés játszódott le, ami nyilvánvalóan kihatással lesz a csapat teljesítményére. Már szó sincs az elődöntőre jó eséllyel pályázó alakulatról, Kolumbia örülhet, ha továbbverekedi magát csoportjából.

 

Kulcsjátékos- James Rodriguez

 

James a kevés kolumbiai játékosok egyike, aki megőrizte a 2014-ben mutatott remek formáját, igaz a 26 éves középpályás is komoly hullámvölgyeken ment keresztül. Olyannyira kegyveszetté vált Madridban, hogy olykor már a kispadra sem ülhetett le, így a Bayernhez való szerződése érthető lépés volt. James számára azonban nehezen indult az élet Münchenben, ám Jupp Heynckes érzekésével egészen kivirágzott. 25 Bundesliga mérkőzésen 7 gól és 11 gólpassz a mérlege, ráadásul a Bajnokok-ligájában sem maradt adós a jó teljesítménnyel. Csapata egyik húzóember volt, Madridban lőtt góljával sokáig életben tartotta a müncheni reményeket. Feltehetően hasonló szerep vár rá a válogatottban is, ahol vezérként kell fellépnie, hogy kihozza a legtöbbet társaiból.

 

Japán

 

Annak ellenére, hogy Japán Ázsia egyik leg kiegyenlítettebben teljesítő futballnemzete, a felkelő nap országának sosem jött össze a komolyabb áttörés. A 2002-es hazai rendezés VB-n produkálták a legjobb eredményüknek számító nyolcaddöntős szereplést, ez azóta egyszer sikerült megismételni. A szervezettség és mentális összeszedettség a csapat nagy ereje, azonban egyéni kvalitásoknak kissé hiányában vannak. Shinji Kagawát leszámítva kevés olyan játékos van, aki képes váratlant húzni, egyetlen villanással eldönteni egy meccset. Persze egyéniesedés nélkül is el lehet érni szép eredményeket, kérdés a stratégailag felkészült Japán szervezettsége mire lesz elég.

 

Kulcsjátékos- Shinji Kagawa

 

A korábban a Manchester Unitedet is megjárt középpályás rendkívül sokoldalú játékos. Kiváló technikai adottságokkal rendelkezik, a rúgótechnikája példátlan, ráadásul előszeretettel szervezi a játékot. Mindemellett képes feláldozni magát a csapatért, kiveszi a részét a mezőnymunkából, a gólvágás mellett a tisztogatáshoz is ért. Japánnak pedig pontosan egy ilyen vezérre van szüksége, aki képes alkalmazkodni a csapat fegyelmezett játékstílusához ugyanakkor benne van a lábában a kulcsfontosságú gól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!