Évesmunkák – 8. osztály

Március 20–28. között lesznek a nyolcadikos évesmunka-bemutatók. Izgalommal várjuk az előadásokat mi magunk is.
A sokféle témát sokféleképp választották ki a gyerekek. Volt, aki már tavaly év végén tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni, de olyanok is akadtak, akiknek az utolsó pillanatig alakult a témájuk.
Nekem két kérésem volt a gyerekek felé. Egyrészt szerettem volna, ha mindenki talál magának olyan témát, amelyben örömét leli, amelybe önállóan, saját érdeklődésétől hajtva bele tud merülni, másrészt bíztam benne, hogy mindenki végig tud menni egy komoly alkotófolyamaton. Kifejezetten azt kértem, hogy a saját élmények kapjanak nagyobb hangsúlyt az írásbeli munkában is.
Nagyon izgalmas volt bele-beletekintenem a folyamatokba. Öröm volt látni, ahogy egyre többen mélyedtek el a munkában, ahogy túllendültek holtpontokon és nehézségeken. Sokan nagyon önállóan, hihetetlen elszántsággal dolgoztak egész félévben. Ezekbe a folyamatokba tekinthettek bele Ti is, ha eljöttök meghallgatni az előadásokat.
A témákról a gyerekek maguk írtak egy-két gondolatot.
Forró Péter osztálytanító

Édes Marcell

Én az évesmunkámat a filmkészítésről írom, a művészi munkám pedig egy képzelt rövidfilm forgatókönyve és előzetese. A sokak szerint elképesztő és inspiráló történet most hallható először teljes egészében.

Kaszás Virág

Én a görög mitológiával foglalkozom az évesmunkám során. A művészi munkám egy könyv lesz, amelyben a hét kedvenc történetemet gyűjtöm össze olyan görög hősnőkről, akik nem isteni származásuknak köszönhetik a sikereiket. Azért nem férfiakat választottam, mert a nők kevésbé ismertek és ezért számomra sokkal érdekesebbek a történeteik.

Tóth-Rohonyi Kinga

A vegetarianizmusról és az egészséges vega étkezésről írom az évesmunkámat. Művészi munkám egy három nap étkezéseit tartalmazó szakácskönyv, amelyben minden nap úgy van kiszámolva, hogy minden tápanyagból elegendő legyen benne.

Sárközy Levente

Évesmunkámként egy elektromos gördeszka megépítésével foglalkozom. A gördeszkát elsősorban egy akkumulátor fogja hajtani, amivel legtöbbször az erősebb elektromos autók belsejében találkozhatunk. A munka írásos részét a gördeszka történelméről, az építés során keletkezett saját élményeimről, és tapasztalataimról fogom írni.

Kucsma Anna

Évesmunkám során az állatvédelemmel, azon belül is az állatvédelmi plakátokkal/rajzokkal, illetve egy montázs elkészítésével foglalkozom. Próbálok minél több információt szolgáltatni arról, hogy miként segíthetünk a magyar állatokon úgy, hogy eközben ez ne jelentsen problémát a mindennapjainkban.

Hegedűs Zsófia

Az évesmunkámat a környezetvédelemről írom, mivel szerintem ez egy aktuális probléma, amivel a jövő érdekében kell foglalkozni. A művészi munkám egy olyan ruha elkészítése, amely tulajdonképpen újrahasznosított, és kicsit visszaadja a természet hangulatát.

Bakos Bodza

Tavaszkonzerv: csíráztatás, salátanövelés
Évesmunkám célja az iskolai büfé csírákkal és salátával való ellátása. Előadásomon megpróbálok mindenkit
rávenni a csírafogyasztásra, bemutatom az általam tervezett és készített csíraszitát és üvegházat,
és ötleteket adok az otthoni termesztéshez. Hogy mindig tavasz legyen.

Lőrincz Antal

Évesmunkámat a zárak működéséről írtam. Főként azzal foglalkoztam, hogy minél több zárat ismerjek meg és értsem meg a működésüket.

Csutoros Vendel

Évesmunkám során Budapestről készítettem képeket négy témakörben, művészi munkámnak egy fotóalbumot állítottam össze a képeimből.

Benkő Lili

Évesmunkám a batikolás és a természetes anyagokkal való ruhafestés. Művészi munkámként a növényekkel festett anyagokat fogom bemutatni, melyeket én készítettem. Nagyon izgalmasnak találom ezt a témát és nagyon szeretem is.

Bloomfield Leo

Évesmunka gyanánt egy terepasztal elkészítésével foglalkoztam, mellé pedig történelmi beszámolót írtam az első világháborúval kapcsolatban. Engem nagyon érdekelt a téma, és remélem, mást is érdekelni fog.

Kékessy András

Az én évesmunkám a szalmabála házakról szól. Azért választottam ezt a témát, mert sokat akartam kint lenni a szabad levegőn, és sokat akartam kézzel dolgozni.
Engem nagyon megfogott, hogy szalmából, ami egy maradék termék, házat lehet építeni.

Mácsai Tamás

Én évesmunkaként egy távcsövet építettem. Azért ezt választottam, mert ez egy érdekes munkának tűnt. Úgy gondolom, ebben nem tévedtem.

Bárány Kristóf

Évesmunkám során egy elektromos gokartot építettem. Nyáron épp gokartozni voltunk a családdal, amikor kitaláltam, hogy ez lesz az éves munkám. Engem érdekelnek a járművek, ezért is választottam ezt.

Szoják Benedek

Az én évesmunkám témája egy horgászkönyv, mely az alapoktól ad tanácsokat és segít elsajátítani a módszereket. Különlegessége az, hogy kifejezetten gyerekeknek szól. Ennek megvalósítása okozta nekem eddig a legnagyobb nehézséget. A könyv eddigi terveim szerint „zsebkönyv” lesz, tehát kényelmesen elfér kis helyen, akár egy zsebben is.

Császár Magor

Az én évesmunkám egy focilabda elkészítése volt és a labda történetéről írtam. Azért ezt a témát választottam, mert nagyon érdekelt, hogy hogyan készül el egy focilabda.

Sumicz Jázmin

Évesmunkám témájául a divatot választottam, amit egy izgalmas önkifejezési módnak tartok, és érdekel, hogy az emberek miként élnek ennek lehetőségével. A divat önmagunk megerősítése, játék, egy kifestőkönyv, amelyben örömmel színezzük magunkat mindennap mássá.

Palotai Nina

Évesmunkám témája a kutyaterápia. Szerintem nagyon érdekes megfigyelni, hogy a kutya hogyan hat az emberek viselkedésére. Hétről hétre nyomon követhettem a résztvevő gyerekek fejlődését és átalakulását.

Szabó Dorottya

Én a graffiti egyik műfajával foglalkozom, egy lapra fújom a graffitit, aminek pontos neve „spray-festés”. Ezzel ismerkedtem és ezzel a technikával fújtam képeket.

Ambrus Soma

Budapestről készült régi képeket kerestem az interneten. Ami felkeltette az érdeklődésemet, azt újrafotóztam úgy, hogy a két fotó pontosan ugyanabból a szögből készüljön.

Nyári Emma

Én az évesmunkámat a női kalapokról írtam. Érdekelt, hogy vajon miért lett a kalap mostanra ennyire elfeledett dolog. Nemcsak végigvettem és lerajzoltam a női kalap nagy korszakait, hanem egy kalapkészítő mester segítségével a kalapok készítésébe is belekóstoltam. Nem kisebb feladatra vállalkoztam, mint hogy elkészítsem Audrey Hepburn híres kalapjának mását a My Fair Lady című film Ascot-jelenetből.

Galambos Ágoston

Talán nem csak a szüleid, de te is emlékszel még a Tévémaci figurájára… De ha arra nem is, a Star Wars furcsa űrlényeit biztos láttad már. Mindkettő stop motion technikával készült. És hogy mi is az a stop motion? Ez az ami engem is érdekelt! És most, az éves munkám kapcsán ki is próbáltam. Egy kisfilmet forgattam le gyurmafigurákkal, díszletekkel, zenei aláfestéssel és szinkronnal…

Brenner Borbála

Ebben az évben én a hímzéssel foglalkoztam. Különböző magyar tájegységek motívumait jelenítettem meg egy szoknyán. Próbáltam utánajárni annak, hogy milyen hatással van ez a tevékenység az emberre, illetve hogy az emberi lélek rezdülései megjelennek-e egy-egy hímzésen.

Bánhidai Hanna

Évesmunkám folyamán különböző földrészekről származó női arcokat rajzolok fantáziából. Szerintem minden ország arcainak megvan a különlegessége, szépsége. Ezt szeretném a rajzaimon keresztül bemutatni.

Kiss Gergely

Én egy kukri (nepáli kés, a szerk.) elkészítésével foglalkozom a kovácsolástól a csiszoláson át a polírozásig.

Bárány Lívia

Évesmunkám során Csajkovszkij balettjeinek a díszleteit készítettem el térbeli formában. Engem nagyon foglalkoztat a téma, és remélem, másoknak is felkeltettem az érdeklődését.

Kányási Andris

Megismertem a láncingek készítésének titkát, megismerkedtem egy ebben jártas mesterrel, és nekiláttam egy ilyen típusú ing szövésének.

Kovács Álmos

Több ezer kép története pár percben, avagy a time-lapse készítés.
Az éves munkámban rengeteg képet készítettem, melyekből egy videót csináltam.

Szólj hozzá!