9 színész, színésznő aki emlékezetessé tette 2017-et

Bria Vinaite

2017-es filmek: Floridai álom

Annak ellenére, hogy nem tartom különösen sokra a Floridai álmot, el kell ismernem, hogy Bria Vinaite a filmben bemutatott alakítása sokszor súrolja a tökéletesség határát. Ez pedig annak tükrében kiváltképp figyelemreméltó, hogy a mindössze 24 esztendős színésznőnek ez élete legelső filmszerepe. Tapasztalatlansága ellenére azonban tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis játéka a film egyik legnagyobb erősségét képezi. Hibátlanul formálja meg a lánya iránt elkötelezett anyát, akinek azonban a megélhetésért olykor szörnyű dolgokat kell tennie. Alakítása 2017 egyik legjobbja volt, ezért is keltett nagy felháborodást az Akadémia általi mellőzése.

Daniel Day-Lewis

2017-es filmek: Fantomszál

Közvetlenül a Fantomszál bemutatója előtt robbant a hír, hogy Daniel Day-Lewis felhagy az aktív színészettel. Az ír születésű aktor állítása szerint elvesztette hitét művészetében, ennek következtében nem kíván több filmes szerepet vállalni.  Így különösen felértékelődött a Fantomszálban bemutatott alakítása, amely, minden hozzáértő nagy bánatára, a színész utolsó szerepe volt. A film az ötvenes évek Londonjába repít el minket, ahol Lewis egy sikeres divattervezőt formál meg. Lewis a tőle megszokott eleganciával nyúl a karakterhez, kidomborítva annak szakmai sikereivel párhuzamos belső ürességét. Remekbe szabott alakítás, ami összességében méltó lezárása egy csodálatos karriernek.

Francis McDormand

2017-es filmek: Három óriásplakát Ebbing határában

Nagybetűs színművészet. Tömören így lehet összegezni Francis McDormand 2017-es évét. Igaz, a színésznő mindössze egy filmben tűnt fel, de ez az egyetlen szerep is elég volt számára, hogy az elmúlt esztendő egyik legünnepeltebb hollywoodi személyiségévé váljon.  McDormand a Három óriásplakát Ebbing határában formál meg egy édesanyát, akinek lánya egy brutális gyilkosság áldozata lett. McDormand mesterien jeleníti meg az anya szívszaggató gyászát, majd az abból fakadó gyűlöletet. Ez a gyűlölet karakterét később rengeteg megkérdőjelezhető cselekedetre sarkallja, akinek jelleme így igen árnyalttá válik. McDormand ezen a téren sem vallott szégyent, játékban kiválóan jelennek meg a különböző, morális és erkölcsi kérdéskörök. Mindemellett kellő teret szorít az egész filmet belengő fanyar brit humornak, ám visszafogott mimikáinak köszönhetően a poénok egyetlen pillanatra sem válnak tolakodóvá. Egy olyan alakítás, amiről egy ültő helyemben nagyságrendileg százötven szót tudtam írni, pedig nem is igényel több magyarázatot. Az elmúlt év egyik legjobbja volt.

Hugh Jackman

2017-es filmek: Logan, A legnagyobb showman

Nem gondoltam volna, hogy bárkit is egy képregényfilmben nyújtott alakításáért fogok az egekig magasztalni. Hugh Jackmennel kapcsolatban azonban képtelenség máshogy cselekedni, ugyanis az ausztrál születésű aktor képes volt valós művészi értéket csempészni egy mára igencsak lepusztult zsánerbe. Közel tökéletesen formálja meg Rozsomák karakterét, remekül érzékelteti a karakterben felgyülemlő fájdalmat és megbánást. Mindemellett többedjére tanúbizonyságot tett kiváló előadói készségeiről A legnagyobb showman című musicalben. A B.T. Barnum életét feldolgozó filmben Jackman táncos-énekes alakításán volt a hangsúly, mely nem is okozott csalódást. Játéka magasfokú színészi elhívatottságot igényelt, ám ez sem menthette meg a filmet a szinte teljes kritikai bukástól.

Jake Gylenhall

2017-es filmek: Élet, Okja, Stronger

Bár a 2017-es esztendőt a felejthető Élet-tel indította, az év hátralévő részében bőven kompenzálta ezt a félrelépést. Kezdetnek a Netflix Okja című megaprodukciójában egy őrült kutatót formált meg, a legnagyobb átéléssel. Játéka kellően humoros, de végig belengi a tudós belső tragédiájának érzete. Majd a Stronger című életrajzi drámában tűnt fel, immár főszerepben. A bostoni merénylet egyik áldozatának életútját bemutató filmben Gylenhall játéka közel tökéletes, ám sajnos elkerülte az Oscar bizottság figyelmét.

Robert Pattison

2017-es filmek: Jólét

Robert Pattison neve hosszú évekig vicctéma Hollywoodban. Sokáig nem sikerült lemosnia magáról az Alkonyat széria gyalázatát, ami beárnyékolta minden későbbi szerepét. Ám ez megváltozott 2017-ben, amikor is Pattison valami olyat tett le az asztalra, amely ellen a legelvetemültebb kétkedőinek sem lehet kifogása. Egy testvérpár által végrehajtott bankrablás történetét feldolgozó, Jólét-című drámában mutatta be karrierje eddig messze legkomplexebb alakítását. Pattison a mentálisan sérült testvére szabadságáért küzdő bűnöző szerepében brillírozik, remekül árnyalva annak legbensőségesebb érzelemit. Játéka az elmúlt év egyik legpozitívabb meglepetése, így Pattison elérte, hogy neve ne egy B-kategóriás tinfilmmel legyen azonosítva.

Sam Rockwell

2017-es filmek: Három óriásplakát Ebbing határában

Megint előkerül a Három óriásplakát Ebbing határában, ezúttal Sam Rockwell játékával kapcsolatban. Nincs mit tenni, a film egy közel hibátlan mestermű, aminek egyik legerősebb eleme a csúcskategóriás szereplőgárda. Ennek tevékeny részese volt Rockwell, aki egy anyjával élő, agresszív, fajgyűlölő zsarut formál meg. Karaktere hatalmas átalakuláson megy keresztül a film során, mind fizikai, mind lélektani szempontból. Rockwell – no meg a sminkesek remek munkája – tökéletesen érzékelteti ezt az átmenetet. Megindító nézni, ahogy a karakter szembesül hibáival és rálép a jobb emberré válás rögös útjára.

Saorise Ronan

2017-es filmek: Lady Bird, On Chesil beach

Annak ellenére, hogy mindössze 23 évesen már egy életútra elegendő sikerfilmben megfordult, Saorise Ronan képességeit sokan nem ismerték el. Mindezt tették arra hivatkozva, hogy bár számos filmje képvisel kiemelkedő színvonalat, a színésznő játéka ebben sosem játszott döntő szerepet. Ám ilyen téren nagy változásokat hozott 2017, amikor Saorise Ronan bizonyított az egész világ számára. Először az On Chesil beach című romantikus felűzésekkel bíró drámában szerepelt, mérsékelt sikerrel. A film mindmáig nem jutott el sok országba, pedig összességében korrekt dráma, amely méltatlanul tűnt el az elmúlt év forgatagában. Az igazi áttörtést a Lady Bird-ben nyújtott lenyűgöző játéka hozta el számára. A film osztatlan siker volt, ami előtt mind a kritikusok, mind a nézők leborultak. Ronan egy végzős gimnazista bőrébe bújik, megtöltve a karaktert bájos humorral, ugyanakkor elsöprő erejű, emberi érzelmekkel. Az ő ,,coming of age” sztoriját dolgozza fel a film, aminek centrumában teljes mértékben Ronan alakítása állt. Játéka komplexségét elnézve pedig nehezen hihető hogy az elkövetkező években bármilyen elmarasztaló kritikában lesz része.

Timothée Chalament

2017-es filmek: Lady Bird, Szólíts a neveden, Hostiles

Számára a nagy áttörést jelentő év volt 2017, ugyanis az eddig csak kisebb mellékszerepekből ismert Timothéenak sikerült ,,A” listás hollywoodi sztárrá előlépnie. Két igazi sikerfilmben is szerepet kapott, ezek közül az egyik a Lady Bird volt. Itt a főszereplő jóképű szeretőjét formálja meg, alakítását pedig nem érheti panasz. Ám az igazi reflektorfény a Szólíts a neveden-el kapcsolatban irányult rá, ahol már főszerep jutott neki. Ez az alakítás Oscar jelölést hozott a konyhára, és nem is érdemtelenül. Timothée játéka rétegelt, benne a serdülőkor minden gyönyörével és bánatával. Azt már kevesebben tudják, hogy feltűnt egy Christian Bale nevével fémjelezett, Hostiles nevű westernben is, ami azonban elkerülte a magyar mozikat.

Szólj hozzá!